«Δέκα εμβληματικές παρεμβάσεις που πάνε το Μαρούσι ακόμη πιο ψηλά»

Άρθρο του Θεόδωρου Αμπατζόγλου, υποψήφιου δημάρχου και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαρούσι Νέα Εποχή» στην Αμαρυσία

Τα τελευταία δέκα χρόνια στο Μαρούσι έγιναν σημαντικά έργα, που συνέβαλαν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης. Το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη Διοίκηση του Δήμου είναι να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική που δημιουργήθηκε και να σχεδιάσει μια νέα σειρά εμβληματικών παρεμβάσεων, που θα «απογειώσουν» το Μαρούσι και θα το καταστήσουν αφενός μητροπολιτικό οικονομικό κέντρο της Βόρειας Αττικής, αφετέρου, προάστιο λειτουργικό κι ανθρώπινο, όπου θα μπορούν οι κάτοικοί του να ζουν σε ανθρώπινες γειτονιές και να κυκλοφορούν με άνεση κι ασφάλεια στα όριά του. Σε μια περίοδο που φαίνεται ότι το βάρος της ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου «πέφτει» στη Νότια Αθήνα, με την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, εμείς προετοιμαζόμαστε έγκαιρα ώστε η πόλη μας να μη μείνει πίσω.

Στο προγραμματικό μας σχέδιο προβλέπονται 10 εμβληματικές παρεμβάσεις, που αναβαθμίζουν τη λειτουργική και αισθητική εικόνα της πόλης.

 

1. Ανάπλαση Βόρειας Εισόδου στην πόλη του Αμαρουσίου.

Συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε από τους αρμόδιους φορείς την ωρίμανση ενός εμβληματικού έργου για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της εισόδου της πόλης, την ενίσχυση του πρασίνου και της χωρικής συνοχής. Οραματιζόμαστε την ενοποίηση του Δάσους Συγγρού με το κέντρο της πόλης, στη βόρεια είσοδό της, με υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κηφισιάς στο συγκεκριμένο τμήμα (με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Υποδομών) και αξιοποίηση του οικοπέδου επί της Λ. Κηφισιάς ιδιοκτησίας του ΙΓΕ. Αυτή η παρέμβαση θα σηματοδοτήσει την είσοδο στην πόλη μας και θα βελτιώσει το άμεσο περιβάλλον του σχολικού συγκροτήματος. Στο πλαίσιο της ανάπλασης θα προβλεφθεί και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

2. Τοποθέτηση πεζογεφυρών στη Λεωφόρο Κηφισιάς.

Για τις ασφαλείς μετακινήσεις των συμπολιτών μας προβλέπουμε την τοποθέτηση τριών πεζογεφυρών. Μια που θα συνδέει το Κέντρο Πόλης (πλατεία Ηρώων) και τα σχολεία με το Δάσος Συγγρού. Κι άλλες δύο στο ύψος του «ΥΓΕΙΑ» και στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Λ. Κηφισιάς.

3. Δημιουργία Πολυχώρου αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου στο κτήμα Καρέλλα.

Αξιοποιώντας τις μελέτες προχωράμε σε έκδοση οικοδομικής άδειας και την υλοποίηση του έργου. Αποδίδουμε το κτήμα Καρέλλα στους πολίτες του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησής του ως ένα πολυθεματικό χώρο πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και πρασίνου. Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, ανάπτυξη διακριτών, αλλά συνδεδεμένων πόλων δράσεων, δημιουργία ήπιας μορφής ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων δημιουργία υπαίθριου θεάτρου και πολιτιστικού κέντρου, δημιουργία αναψυκτηρίων και παιδικών χαρών και διαμόρφωση χώρου πρασίνου, χώρων ανάπαυσης και μονοπατιών.

4. Αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Λούης» στο Κέντρο της πόλης.

Προωθούμε τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων με ανακαίνιση και εμπλουτισμό των υφιστάμενων, με ενοποίηση του αθλητικού χώρου με το Πνευματικό Κέντρο και τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης.

5. Επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και της Γραμμής 4 του Μετρό.

Είναι προτεραιότητά μας να διεκδικήσουμε την αλλαγή χρονοδιαγράμματος και την ολοκλήρωση δύο εμβληματικών τοπικών παρεμβάσεων, που θα ανακουφίσουν περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά το Μαρούσι. Η πρώτη είναι η αλλαγή χρονοδιαγράμματος για την επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό προς το Μαρούσι. Και η δεύτερη, αφορά την ολοκλήρωση της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης, ένα έργο ζωτικής σημασίας για όλη τη Βόρεια Αθήνα.

6. «Ανοικτό ΟΑΚΑ» στους πολίτες και τα αθλητικά σωματεία του Αμαρουσίου.

Διεκδικούμε το αυτονόητο, τη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση και χρήση απο τα αθλητικά σωματεία της πόλης και τους δημότες του Αμαρουσίου των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης. Κανένα σχέδιο αξιοποίησης δεν μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς τη συναίνεση του Δήμου.

7. Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Open Mall στο Κέντρο.

Αξιοποιούμε κονδύλια της Ε.Ε. για να εκτελέσουμε παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο (στέγαστρα στους πεζοδρόμους, σήμανση, φωτισμό και νέος αστικός εξοπλισμός) σε συνδυασμό με δράσεις προώθησης, προβολής, επιχειρηματικής συνεργασίας και ενίσχυσης παράλληλων δραστηριοτήτων. Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, η αύξηση της αξίας των περιουσιών των συμπολιτών μας, μέσα από την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου, ώστε να καταστεί ξανά ανταγωνιστικό σε σχέση με τα «κλειστά» εμπορικά κέντρα, προβάλλοντας τις διαφορετικές ποιότητες και προϊόντα που διαθέτει, με όπλο την πολυλειτουργικότητα του Κέντρου της πόλης.

8. «Ανοιχτά Ρέματα» και δίκτυο «Πράσινων Διαδρομών».

Τα ρέματα δημιουργούν ιδιαίτερες συνθήκες στις ζώνες διέλευσής τους, οι οποίες αφορούν
τόσο τις ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες (πράσινο, ελεύθεροι χώροι) αλλά και σημαντικές ιδιαιτερότητες στα ζητήματα σχεδιασμού αντίστοιχων υποδομών. Ολοκληρώνοντας τη διευθέτηση του ρέματος Αμαρουσίου προχωράμε στη δημιουργία μιας πράσινης διαδρομής περιπάτου, μαζί με την κατασκευή των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτός ο «περίπατος» θα διέρχεται από τις οικιστικές περιοχές Νέα Φιλοθέη, Άγιος Θωμάς, Εργατικές Κατοικίες, Σωρός, Καρπάθικα, Στούντιο Άλφα, Ανάβρυτα, Νέα Λέσβος και ενοποιώντας τες, θα αποτελέσει τον βασικό κορμό ενός ευρύτερου δικτύου πρασίνου, σε σύνδεση με επιμέρους πράσινους χώρους σε κάθε γειτονιά αλλά και με τους μεγάλους πόλους πρασίνου του Δήμου.

9. Ενίσχυση των σχολικών υποδομών.

Δίνουμε προτεραιότητα στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μαθαίνουν γράμματα σε σύγχρονα κι ασφαλή δημόσια σχολεία. Σε συνεργασία με την ΚτΥπ δίνουμε προτεραιότητα στην ανέγερση νέου κτιρίου για το 11ο Νηπιαγωγείο, το 12ο Δημοτικό και το 8ο Γυμνάσιο και το 9οΛύκειο. Δρομολογούμε λύση για το 18οΝηπιαγωγείο και προωθούμε την ανέγερση του 6ου Λυκείου με παράλληλη μεταβατική μετεγκατάσταση.

10. Ξεκινάμε τις διαδικασίες σύνταξης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ).

Το νέο σχέδιο θα υλοποιήσει τη στόχευση της ισόρροπης ανάπτυξης κεντρικών χρήσεων και κατοικίας, θα ενισχύσει τη χωρική συνοχή και θα επιλύσει χρόνια ζητήματα ένταξης περιοχών στο Σχέδιο Πόλης. Άμεσα και πριν την ολοκλήρωση του Τ.Χ.Σ., που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ολοκληρώνουμε τις εντάξεις περιοχών. Γνωρίζουμε τα θέματα και παρεμβαίνουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά για τις περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο.

Οι 10 εμβληματικές παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με τις τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις ανά γειτονιά, υπηρετούν τον συνολικό μας σχεδιασμό που είναι να αποτελεί το Μαρούσι πόλο ανάπτυξης και εξωστρέφειας εντός του Λεκανοπεδίου. Μια βιώσιμη πόλη, με σύγχρονο και λειτουργικό σχεδιασμό του χώρου και των δραστηριοτήτων της. Μια πόλη ανθρώπινη, που η ποιότητα θα χαρακτηρίζει την καθημερινότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

Κατηγορία: